CHP’den TBMM’ye özelleştirmelerin etkinliğini sorgulayan araştırma önergesi
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamunun özelleştirme yoluyla satılan varlıklarının hedeflenen faydayı gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin incelenmesi talebiyle TBMM’ye Araştırma önergesi sundu.
Özelleştirmelerin durmaksızın devam ettiğine işaret eden Gürer, Bursa Karacabey’deki, Türkiye Şeker Fabrikası’na ait depoların ve lojmanların 58 milyon 500 TL’ye satılması gibi örneklerle kamunun kayıplarına dikkat çekti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek‘in son beş yılda 845 taşınmazın özelleştirildiğini belirttiğini aktaran Gürer, 2003-2018 yılları arasında limanlardan enerji santrallerine, fabrikalardan araç muayene istasyonlarına kadar yüzlerce kamu varlığının toplamda 60 milyar dolar karşılığında özelleştirildiğini vurguladı. Gürer, özelleştirmelerle kamu varlıklarının küçüldüğünü ve bu işlemlerin ekonomiye olası yararlarının yanı sıra “yandaşların” kazanç sağladığına işaret etti.
“Beklenen fayda sağlandı mı?”
Türkiye’de özelleştirme politikalarının fayda sağladığına ilişkin argümanların genellikle kısa vadeli ekonomik kazançlara dayandığını kaydeden Gürer, önergede “Ancak, uzun vadeli ve toplumsal açıdan bakıldığında, özelleştirmelerin genellikle kamuya zarar verdiği ve ekonomik, sosyal ve demokratik açıdan birçok sorunu beraberinde getirdiği açıktır. Bu nedenle, Türkiye’nin özelleştirme politikalarını dikkatle gözden geçirmesi ve toplumun geniş kesimlerinin çıkarlarını göz önünde bulundurarak hareket etmesi adına özelleştirmelerin olumsuz etkilerinin detaylı şekilde araştırılması için Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederiz” ifadelerine yer verdi.