İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Denker, Artemis Tapınağı’nın rekonstrüksiyonunu yapmak, bu dünya harikası tapınağın nasıl göründüğünün bir resmini vermek amacıyla 10 yılı aşkın süredir sürdürdüğü araştırmaların sonucunu bir kitapta topladı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan ‘Klasik Çağın Kaybolan Harikası Artemis Tapınağı Tarihçesi, Mimarisi ve Dijital Rekonstrüksiyonu’ adlı kitap, Klasik Çağ’ın en görkemli yapılarından biri olan ve dünyanın 7 harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı’nın 2. yüzyılda Efeslerin gözünden nasıl göründüğünü gözler önüne seriyor. Denker, bu çalışmasıyla yalnızca bir tapınağı değil, aynı zamanda antik dünyanın en önemli kültürel miraslarından birini de günümüze taşıyor.
ARTEMİS TAPINAĞI
Artemis Tapınağı, yüzyıllar boyunca sadece birkaç yazılı kaynakla anılan ancak görkemi ve büyüklüğüyle herkesi büyüleyen bir yapıydı. Tapınak, Gotlar tarafından 263 yılında yıkıldıktan sonra neredeyse tamamen kaybolmuştu. Ancak, İngiliz arkeolog John T. Wood’un 1869 yılında gerçekleştirdiği keşif, bu antik yapıyı bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Tapınağın büyük bölümü Britanya Müzesi’ne taşınırken Efes’te tapınağın ihtişamını hatırlatacak pek bir şey kalmadı. Günümüzde Efes’teki Artemis Tapınağı’nı ziyaret edenleri yeşil bir su birikintisinin yanında tek başına duran bir sütun karşılamakta.
(BÜLTEN)