Emekli enflasyon beklentisinde ilk sırada

Koç Üniversitesi ve Konda Araştırma tarafından hazırlanan mayıs ayına ilişkin Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi (TEBA) sonuçları açıklandı.

74 ilde ve 1414 farklı mahallede yaşayan 2 bin 867 kişiyle telefonda gerçekleştirilen görüşmelerle yapılan ankete göre, hanehalkı yıllık enflasyon beklentileri mayıs ayında bir önceki aya göre 6 puan düşerek yüzde 113’e geriledi.

Yılsonu enflasyon beklentileri ise bir önceki aya göre 4 puan düşerek yüzde 92’ye geriledi.

Böylece yılın geri kalanı için hanehalkı enflasyon beklentilerinin seyrine bakıldığında, hanehalkı enflasyon beklentileri mayıs-aralık döneminde  21 puanlık düşüşü yansıttı.

Ayrıca ankette “Buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu an uygun bir zaman mıdır (yoksa bekleyip altı ay sonra satın almayı mı tercih edersiniz)?” sorusuna geçen ay katılımcılarının yüzde 92’si evet yanıtını verirken bu ay söz konusu oran yüzde 85’e geriledi.

EN YÜKSEK BEKLENTİ METROPOLDE

Ankette bireylerin yaşadığı yerleşim tiplerine göre, kır, kent ve metropol şeklinde bir ayrıştırma yapıldığında kırdan metropol alanlarına doğru gittikçe fiyat artışı beklentisinin yükseldiği gözlemlendi. 

Kırda yaşayanların fiyat artışı beklentisi yüzde 93 olurken bu oran kentte yüzde 89, metropolde ise 95 olarak ölçüldü.

EN YÜKSEK ENFLASYON BEKLENTİSİ EMEKLİDE

Enflasyon beklentisi en yüksek olan grup emekliler oldu. Emekli grubunu beyaz yaka çalışanlar takip etti.

Emeklinin enflasyon beklentisi yüzde 104 olurken, beyaz yakanın enflasyon beklentisi yüzde 94 oldu. İşsizlerin enflasyon beklentisi yüzde 93 olurken işçi, esnaf ve çiftçi grubunda ise beklenti yüzde 92 oldu.


HANEDEKİ KİŞİ SAYISI DÜŞTÜKÇE BEKLENTİ ARTIYOR

Hanedeki kişi sayısına göre bir gruplama yapıldığında, en yüksek enflasyon beklentisi 1-2 kişinin yaşadığı hanelerde gözleniyor.

1-2 kişilik hanelerde enflasyon beklentisi yüzde 98 olurken, 9 ve daha fazla kişilik hanelerde beklenti yüzde 88 olarak gerçekleşti.